2017. március 13., hétfő

Dr. Strange

Éppen zötykölődtem hazafelé a héven. Semmi izgalom. Bambultam a naplementét, elöntött a chill, a béke meg a szeretet, amikor bekattant, hogy hogyan is kéne kezdenem a filmről szóló firkámat. Jelentem, egy igen komoly figyelmeztetéssel. Ezt a filmet nem szabad beszívva megnézni!! Ugyanis meg van a veszélye annak, hogy az így eljáró delikvens úgy marad. Nekikezd random varázsolni a nyílt utcán. Egy kis hadonászás és jön a térkapu, a szellemfegyver vagy valami védő rúna.
Hazafelé bandukolva a hévtől azért ebbéli fejlövésem miatt kicsit jobban megvizsgáltam a szembe jövőket. No para, megúsztam komolyabb incidens nélkül.
A film ugyanis komolyan tolja a varázslást. Hiper látványos kombókat idéznek hőseink, a szivárvány minden színében vagy éppen teret esetleg időt hajlítanak. Csuklóból. Tizenöt másodperc alatt eljutunk bármikor a hadonászástól olyan vizuális orgazmusig, aminek megvalósítása közben szerintem a sereg CGI programozó (aki a filmen dolgozott) szignifikáns mennyiségű vért izzadt. Komoly a látvány na, teljes erővel beszippant.(165 millió dollárból azért futotta erre-arra.)
Ezért van meg a veszélye a fentebbi figyelmeztetésemnek. Na jó, vagy ez vagy retardált vagy. Jó értelemben persze. Ha a lelked mélyén még gyerek vagy és biztos vagy benne, hogy a zoknidat manók cserélték össze, és éjszakánként gnómok rohangálnak a pincédben, télapó tutira létezik és persze pokemonokat hajkurászol a mobiloddal, na akkor az egész filmet bekajálod. Akkor imádni fogod...
Ha egyik sem, akkor kicsit szarban leszel. Abban az esetben simán rávágod, hogy túltolt a látvány, sok. Nettó tizenöt perc sincs, amibe nem maszatoltak bele a cgi huszárok. Kemény. Nekem egyébként tetszett....
Na a sztori már kevésbé. Ugyanis ennyi: Van egy kissé beképzelt, nagymenő pasas.(Ebben a filmben menő idegsebész) Aki egy brutális baleset után kissé megfárad. Egész addigi léte kuka. A gyógyulás útját járva jut el Nepálig ahol olyan tanokkal és varázslókkal találkozik, ami és akik megváltoztatják addigi létét, és persze nyakig bele is keveredik az éppen aktuális konfliktusba. Ezen belekeveredés során megvilágosodik, oly annyira, hogy simán felveszi a versenyt a gonoszokkal és a végén ő nyeri meg az utolsó csatát is..
Ja, hogy ez egy szuperhős film? Ráadásul képregényből készült? Így van. Nincs bonyolult többszálú cselekmény, nincs letaglózó szövevényesség. Nem fogsz gondolkodni az utalásokon (nincsenek). Leülsz elé, elszállsz a látványban, bele is éled magad (te is egy varázsló vagy), mosolyogsz a viccességeken és már vége is van. Ennyi. Tegye fel a kezét aki talált olyan jelenetet a filmben amit nem értett. Vagy szerinte nem az van, ami látszott. Nálam szinte az összes képregényből vászonra ugrott szuperhős történet ugyanitt bukik el. A történet egyszerűségén. (Van kivétel persze...) Dr Strange is majdnem bukott. A balesete után ahogy megérkezett Nepálba és történt ami történt, már pontosan tudtam, hogy mi lesz a sztori vége.
Egy szónak is száz a vége, ezt a filmet ne a sztori miatt nézd meg. Hanem azért, mert valahol mindenki akart gyerekkorában über tápos varázsló(is) lenni. Én speciel igen. Itt lehetsz. Ereszd ki a gyerekkori éned, hagyd magad beleélni abba amit látsz. Úgy menni fog. Ha ez nem megy, és komolyan veszed a filmet, akkor miután lefutott a The End és végre újra rendesen látni fogsz az arcodba kapott látvány mennyiségétől elszenvett szemkáprázat után, akkor simán szar filmnek fogod elkönyvelni. Pedig nem az, Otthonra, meló utánra vagy vasárnap délutánra egyenesen kiváló..

Szerintem 10/9

Egyrészt a firkában már fentebb kifejtett látvány miatt, másrészt pedig azért, mert tűrhető magyarázatot kapunk arra, hogy mitől tudnak varázsolni. Van benne elfogadható ezoterikus/misztikus okosság kérem szépen. Kifejezetten tetszettek ezek a magyarázó részek. Aki hisz az ilyesmiben, de legalább is nem tagadja csuklóból, az elfogadja majd, hogy ez is benne van (szerintem) a fenti 9 pontban. Ja és az is, hogy a kopasz főmágus elsőre kicsit, hááááát, izzzé, meglepő..:-D
Na, a lényeg, nézzétek, meg! Nagy képernyőn, komoly hanggal ütni fog. Ajánlom nagyon, ha szeretitek, a látványos, egyszerű sztorijú, könnyen emészthető de vicces és szórakoztató szuperhősös fantasyket, nyakon öntve minimális misztikával. Nekem tetszett.

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése