2014. december 22., hétfő

Árnykép

Ha az amerikaiak kifogynak azokból a filmtémákból, amire a remek amerikai közönség biztos beül a moziba és termeli a bevételt, akkor rendszerint lopnak. Jobb esetben csak ihletet, rosszabb esetben teljes filmet Elegáns szóval ezt úgy szokták mondani, hogy elkészítik az eredeti remakejét. Jelen firkám tárgya is egy ilyen remake. Az eredetije egy 2004-es thaiföldi film (azt hiszem) Tegnap Macskával az amerikai változatát pörgettük le Árnykép címmel.
Sok helyen horrorként hivatkoznak rá, de ez nem az. Ha beteszed egy nem túl izgalmas, de azért fordulatokban bővelkedő, csattanós végű thrillerre készülj, korrekt történettel. Macska, aki nálam sokkal-sokkal jobban ért az ezoterikához és a szellemek világához azon a véleményen van, hogy a sztori oda vonatkozó része is teljesen rendben, a szellemek Japánban így működnek.
A sztori: A fényképész az esküvője után friss feleségével visszatér Japánba egy munka miatt. Nincs is semmi gond, egész addig, amikor egy este hazafelé elütnek egy nőt. A feleség vezetett. Nem esik túl jól az eset neki, főleg, hogy a test nincs sehol. Na innentől kezdve beindulnak furcsa megmagyarázhatatlan esetek. Az csak a kezdet, hogy minden fénykép elmosódott, foltos lesz -> szellemfotó, nyakig beleugranak a furcsa események kavalkádjába. Az ilyenkor szokásos "namiafenevan?" nyomozás végére kiderül ez-az. Az elütött "lány" egy szellem és nem szabadulnak tőle.... 
Korrekt iparos munka. A filmben minden a helyén van, minden úgy történik, ahogy annak lennie kell, semmi kimagasló, vagy olyan nagyon de nagyon szokatlan vagy váratlan nincs benne(eltekintve a végén a csattanótól).Erre mondták azt iskolában, hogy négyes.Ha már láttál két szellemes filmet életedben megijedni nem fogsz, parázni sem fogsz, inkább felháborodni fogsz, amint kiderül, hogy mi is van tulajdonképpen. Annak ellenére, hogy tizenkettő egy tucat film, nekem tetszett, lekötött...
A helyszín Japán, szóval aki vonzódik a japán kultúrához az ezért plusz pontot is adhat. A szereplők részben amerikaiak, részben japánok, lenyomják az ipart tisztességesen.

Szerintem 10/7

Ennél több nincs benne, de kevesebbet sem ér. Egynek beteheted, ha ázsiai hangulatú thrillert keresel, de tény, hogy vannak ennél sokkal jobbak is. Valahogy belesimul a nagy átlagba a film.Egy-két nap után el fogod felejteni, csak arra emlékszel halványan, hogy nem volt rossz. Az ilyen filmeket szoktam háttérzajnak betenni. Nem maradok le semmiről, ha csak szól én meg néha odanézek. Nem azért mert rossz, hanem mert átlagos, ennyi. Nem is nagyon tudok róla sok dolgot összeírni.Ami kiemeli a nagy szürkeségből, az a japános hangulat és a kicsit japán szellemvilág.
Érzésem szerint az lenne a jó tendencia, hogyha legalább ilyen színvonalú filmek jönnének ki DVD-n. Látok egy tendenciát:-D Kijön a fő film moziban. Aztán jönnek az azt másoló csak DVD-n kiadott darabok, amelyek elérik az Árnykép színvonalát. Le sem szállnék a dvd lejátszóról.


Online mozi link:(KATT)

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése