2015. február 23., hétfő

12 majom



Még a Zéró Teória kapcsán olvastam egy elemző cikket Terry Gilliam munkásságáról. Egy véreskezű gyári filmesztéta írta. Véreskezű azért volt, mert nem kímélt engem, mint laikus LCD bambulót és kőkemény szóvirágukkal ütött agyon kb fél oldal alatt. Úgy nagyjából arról szólt a cikk, hogy Terry Gilliam mekkora hármasságot alkotott a Brazil – 12 majom – Zéró Teória keretein belül. Remek cikk volt. Segített beismerni, hogy a Zéró Teória egy zavaros baromság, a Brazilt én nem láttam és nem is érdekelt, úgy hogy maradt a 12 majom arra, hogy „belenyaljak” Terry Gilliam munkásságába.
Az a helyzet, hogy a nyalásból egy 93 gombócos giga fagyi lett. Ugyanis a film remek. Javaslom, hogy teljes sebességgel felejtsétek is el ezt a hármasság izét és elsőre a 12 majmot vigyétek végig. Ott még legalább részben magánál volt a rendező és ennek örömére egy remek bár, kissé itt-ott pszichotikus sci-fi-t dobott össze emberünk.  Látványvilágában minimalista, steampunk eszközökkel bőségesen operáló azonban sztoriban nagyon kemény és a karakterekben is odavágó darabról beszélünk.
 A sztori onnan indul, hogy 1997-ben kissé szarrá megy a világ. A Föld népességének 99%-a nekifutásból kipusztul egy gyilkos vírus miatt, míg a maradék 1% a föld alá menekül. Bevezetik az állandó készültséget, őrült gépeket alkotnak, és őrült szokásokat, szabályokat vesznek fel.
 Ebben a világban él elítéltként főhősünk, aki egy sikeresen túlélt önkéntes akció után bűnbocsánatért cserébe kiválasztásra kerül, hogy a múltba, 1996-ba visszautazva tudjon meg minél többet a vírusról. Elsőre még az időt sem sikerül belőni, 1990-ben landol és egy elmegyógyintézetbe kerül.  Némi viszontagság után azonban sokkal messzebbre jut. Lenyomozza a 12 majom hadseregét és egy pszichiáter segítségével megpróbálja megállítani őket. Megállítani abban, hogy elengedjék a gyilkos vírust, ami majdnem teljesen kipusztítja az emberiséget.
Terry Gilliam nem normális, ez tény. Ebből a filmből is átjön az „egyéni szemléletmódja”. Mindenki túlexponált, mondhatni hiperaktív. Bolondok, őrültek, pszichotikusok futkároznak a filmben akár a jelenben, akár a múltban járunk is. Alig-alig van normálisnak mondható karakter. A helyszínek idomulnak ehhez a mentális káoszhoz, vagy őrült steam-punk gépek ketyegnek a földalatti ipar világokban a jelenben vagy éppen örültek házában vagy koszos utcákban futkározunk a főhőssel a múltban. Az egész olyan, mint egy folyamatosan a káosz felé tendáló hallucinációkkal kísért füves tripp….
És mégis van a káoszban rendszer. Pl. a történet. Súlyosan csapongó, mégis követhető. Effektíve egy nyomozást viszünk végig, egy pszichiáter és egy általa jogosan őrültnek hitt időutazó tevékenységén keresztül. A nyomozás trófeája a 12 majom, illetve a világ megmentése. Na persze nincs itt semmi pátosz, hiszen a világ káoszban minden idősíkban.  Egy idő után azért letisztulnak a viszonyok, kiderül, hogy az időutazó sem őrült, a káosz is csökken és a szereplők is szerethetővé válnak.
 Jahh, hogy a szereplők….. Első osztályú színészek játszanak remek szerepeket. Mindenki nagyon „élvezetes”. Én csak azért néztem meg többször is angolul, hogy eredetiben meghallgassam milyen az őrült Brad Pitt.... Remek. Az ütős sztorin még többet dob a marha jó színészi játék.
Az állandóan mantrázott hármasságomból (sztori-szereplők. helyszínek) már csak a helyszínekről nem 
áradoztam. Mindenképpen ketté kell választani ezt a kérdést, hiszen a jelen steam-punk világa szögesen ellentétben áll a múlt mocskával, ami a múlt utcáin és házfalain hömpölyög.
Kiábrándultam a Zéró Teória miatt Gilliamból, pedig a 12 majom pszichotikus ámokfutása engem már elsőre beszippantott. Hasonló hangulatot, látványt, összetett történetet vártam, mint az elődnél, de nagyon nem azt kaptam. Na de mindegy, térjünk vissza a majmokhoz

Szerintem 10/10

Terry Gilliam általam ismert munkásságának egyetlen emészthető darabja. Egy nagyon furcsa, szokatlan hangvételű scifi a világ megmentéséről. Mindenképpen kell hozzá az egyéni látásmód, hogy befogadd, meg némi nyitottság. Nem azért, mert bonyolult a film, nem az. Csupáncsak  az egyedi íz könnyen kizökkenti a laikus LCD bambulót a sodrásból és azon veszi észre magát, hogy Bruce Willis affektálása már az agyára megy…..Amúgy ajánlom mindenkinek, aki szereti, nekem az egyik kedvencem.
Ha tetszett pl a Harcosok Klubja, a Trainspotting és/vagy az első Mátrix,  nyugodtan dőlj hátra, ezt is imádni fogod….

Online mozi link:(KATT)

Szerinted?

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése