2015. február 8., vasárnap

Birdman

Első nekifutásra azt mondanám, hogy a Birdman egy szemét film. Legalább is szerintem. Szemét azért, mert egy olyan pasasról szól, aki egykor volt valaki. Egykor volt fény, csillogás, siker, pénz, de a pasas lecsúszott. Most vegetál, és kurvára nem élvezi. Csinál valamit, ami sehol sincs a régi nagysághoz képest, igazi motiváció, igazi lelkesedés nélkül, de bebeszéli magának, hogy most is ott van ahol lennie kell, azt csinálja amit csinálnia kell. Átéltem ugyanezt a munka frontján. Tudom, hogy milyen érzés kapaszkodni a dicső múltba, hogy képes legyél futtatni a jelent. Mivel ez a film a képembe vágja ugyanezt az érzést alapból utálom.....
A sztori: Sztárnak lenni nehéz. Korosodó sztárnak még nehezebb. De a legnehezebb annak, aki valaha sztár volt, és most újra vissza szeretne jutni a reflektorfénybe. A film főhőse, Riggan Thomson valaha egy legendás képregényhőst alakított a mozikban - három részen át. Ám hiába szárnyalt akkor, azóta nem nagyon keresik, ő megöregedett, a szakma szélére sodródott, és most egyetlen utolsó rohammal próbálja visszahódítani magának a népszerűséget. Új, utolsó esélye a Broadwayra szólítja: egy színdarab írója, producere és persze főszereplője lesz. Ha tényleg lesz előadás. Ha ő még bírja erővel. A történet mindössze három nap alatt játszódik: ezalatt kell megküzdenie a családjával, a kollégáival, az ellenségeivel és a jóakaróival, a sorsával... és legfőképp a saját józan eszével. (port.hu)
Olvastam a neten, hogy jó néhányan lyukra futottak ezzel a filmmel, mert valamiféle szuperhősös darabot vártak, nos nem az. Nagyon nem. Vannak persze indokolatlan szuperhősös momentumok a film során végig, de teljesen lényegtelenek. Érzem benne a fricskát, miszerint "ennyit ér" a húsz évvel ezelőtti szuperhős még mindig működő képessége.Szóval aki ilyen filmet keres, az neki se kezdjen.
A film igazából egy szelet emberünk életéből, mely szelet konkrétan arról szól, hogy hogyan próbálja meg beindítani a darabot. Bár vannak benne vicces, szatirikus, önírónukus jelenetek, monológok  de egészében ez nagyon nem vígjáték, szerintem kőkemény dráma. Ennek ellenére ne várjon senki nagyon komoly, nagyon furmányos történetet, mert az nincs. Van viszont jó néhány beteg arc a színházban és körülötte. Igazából egy normális sincs, ez a helyzet.
A fő konfliktusokat, az egész film velejét is az adja, hogy hogy ennyi súlyos egyed nem nagyon képes elviselni egymást hosszútávon. Megvannak a kis drámák, a kis viták, veszekedések, amik előre viszik a darabot is és a filmet is. Ezeket a konfliktusokat a főhősünk többnyire nem tudja megoldani, ilyenkor mindig visszamenekül a múltjába és ekkor megszólal benne Birdman. Halványan tudat hasadt állapotot eredményezve ezzel. Úgy kb. ennyi....
Ami azért sokat dob, az a hangulat. Az nagyon átjött. Egyrészt a karakterek teljesen  életszagúak. Már ha az, hogy káromkodnak, csúnyán beszélnek, csapkodnak, hisztiznek, üvöltöznek, trágárak egymással, szemetek, köcsögök stb. a new yorki színészek mindennapjának része. Ezt sajnos nem tudom. Mindenesetre ad egyfajta egyéni ízt a filmnek.Ami ezt grátiszként meg tudja fűszerezni az álművészieskedős, álintellektuel hangvétel itt-ott. Ez is átjött, tetszett.
A látványvilága is elég erős.Nincsenek nagyon komoly díszletek, vagy helyszínek, többnyire csak a színházban és a környékén, egy bárban és a belvárosban játszódik, de a szokatlanul hosszú snittek miatt ahogy Kovácsné is megjegyezte, remek egyedi hangulata van vizuálisan is.A hangulat, a nagyon erős színészi játék miatt a film nézeti magát.

Szerintem 10/8


Nos mindezek ellenére ez a film tipikus esete a "nagyobb a füst, mint a láng" szindrómának. Tény, hogy egyedi hangulatú, egyedi ízű film, de a sztorija nekem kevés a zenéje kifejezetten idegesítő, és a mondanivalója miatt személyes érintettség esete is fennáll. Azt gondolom, hogy nincs benne annyi kraft, mint amennyit a körülötte lévő hype alapján gondolna az ember Ennek ellenére jó film. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az erős és karakteres színészi játékkal operáló igényesen összerakott itt-ott nyomokban vicces drámákat, amelyekben van azért néhány morbidabb, vadabb jelenet is, illetve előfordulnak szürreális művészfilmes képek, eszközök.


Nehéz film. Nem egy könnyen emészthető vasárnap délutáni limonádé, szóval hirtelen felindulásból ne üljetek neki. Tiszta elme, nyugodt lélek kell hozzá, mert ha nem így kezdetek hozzá könnyen bekattanhatnak olyan kérdések, hogy:" Ez most mi akar lenni?" vagy "Ennyi?" esetleg "Mi ez a baromság?" Szóval rákészülni, vigyázz, rajt....:-D

Online mozi link:(KATT)

Szerinted?

1 megjegyzés: