2014. november 16., vasárnap

A rettenthetetlen

Tegye fel azon férfitársam a kezét, aki még sohasem fantáziált arról, hogy legyőzhetetlen szuperhős, mindenkit (többnyire köcsögöket) minden további nélkül kardélre vagy puskavégre hányó tiszta izom, vagy brutálisan láthatatlan az ellenfél kezéből mindig kicsúszó szarházi. Nah, lényeg az, hogy van miből választani..
Ha ez a szuperhős még ember is és egy élő személy (volt), akkor egész könnyű az azonosulás. Adjunk nevet is a gyereknek: William Wallace. Ő a Rettenthetetlen. Amikor a film kijött kb 18 ha voltam. Agyban még bőven gyerek. William Wallace volt az egyik utolsó szuperhősöm.
A 13.század elején egy egyszerű skót kisnemes kisebbik fia. Már akkor is állandó jelleggel lázadoztak az angolok ellen. A nagyobbik fiú és az apa az éppen aktuális angolok ellen vívott csatában veszti életét. William árva marad. Az egyik nagybátyja veszi magához és "kikupálja". Csapó.
Iksz évvel később a már kicsit nagyobb gyerek. Beszél latinul, franciául és nagyon nem akar lázadni az angolok ellen. Le is nézik a faluban ezért. De ő nem foglalkozik ezzel, éli az egyszerű skót életet, annak minden szokásával együtt. Újjá építi a házát, udvarol egy lánynak, stb.

Az első rossz jel egy esküvő, ahol a friss menyasszonyt elviszi magával a helyi angol földesúr az első éjszaka jogán. A bili akkor borul el végleg, amikor az egyik angol gyökér szemet vet William szerelmére. Nem jön össze, de menekülés közben megvágja a katonát. Elkapják a lányt és büntetésből a helyi nemes úr kivégzi a lányt. A mindig is lázadó skótok bosszút állnak. Ebből a bosszúból a legkomolyabb szabadságharc bontakozik ki, véres csatákkal, intrikákkal, cselszövéssel, és mindennel ami ilyenkor jön...
Itt egy kis okosság William Wallaceról: wikipedia
A film egy valós történelmi szálakkal átitatott mese. Leginkább Robin Hoodhoz hasonlíthatnám. Akinek az a történet bejön, ezt is szeretni fogja. Persze tele van túlzásokkal és a filmből nem jön át az átmenet, hogy mitől lett szabadságharc egy "egyszerű" bosszúból, de így is beszippant. Totál reálisan látszik, hogy hogyan éltek, gondolkoztak a korabeli skótok. A népszokások, az ünnepségek, minden olyan, amilyen akkoriban lehetett. A véres csaták, a kőkemény összecsapások, mind mind emelik a lécet. Rengeteg a szereplő, a csatában is tömegek rontanak egymásnak. Egy tökéletesre alkotott 13.századi Skóciában járunk.
Szerintem 10/10

Történelmi filmnek nevezem, mert többnyire az. A szemét elnyomók elleni küzdelem egyik mintája, egy igazi hősös harcolós film. Az elmúlt évek alatt rengetegszer láttam és időnként ha vérpezsdítésre vagy valamilyen ügy miatt lelkesítésre van szükségem újra beteszem.

Online mozi link: (Braveheart 1 Braveheart 2 )
(Csak olyan online mozi linket találtam ahol a film ketté van szedve.)

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése