2014. november 29., szombat

Memento

Ez az a film amit nem szombat reggel az első kávé kortyolgatása közben kell megnézni, ahogy mi tettük. Na nem azért, mert gusztustalan vagy ijesztő vagy esetleg nagyon perverz. Hanem azért, mert jófajta, saját ötletből írt Christopher Nolan film (ő is rendezte) és mint ilyen, jelentem tisztelettel kurvára meglehetősen "szövevényes". Az általam sokat emlegetett Eredet (azt is ő írta és rendezte) bonyolultsági szintjét nem éri el, de bizony ott liheg a nyomában. Anélkül, hogy spoilereznék, le is vésném azt az összeesküvés elméletemet, miszerint Nolan a Mementót turbózta fel (tette még összetettebbé) és abból lett az Eredet.
A sztori: Van egy arc. Egy sérülésből kifolyólag rövid távú memória zavarban szenved. Ez olyan amnézia, ami miatt nagyjából 5 perc után elfelejti, hogy mi történt előtte. A baleset előtti emlékei megmaradtak, tudja mi a neve, tudja mi a múltja, viszont a jelenéről fogalma sincs. Persze próbál magán segíteni, képeket, jegyzeteket készít mindenről és mindenkiről. Nos, ilyen állapotban próbálja kideríteni, hogy ki ölte meg a feleségét. A film azzal indul, hogy lelő egy pasast, akiről a nála lévő fényképek és jegyzetek alapján sejteni véli, hogy ő volt. Na, innen indul a "káosz" ugyanis rövid kis mementókból megtudjuk, az összes kép, jegyzet és tetoválás történetét. Úgy abban az összevisszaságban ahogy nála vannak. Erősen markolni kell a fonalat, hogy ne veszítse el az ember. A végén persze kitisztul a kép és egy combos kis csattanót kapunk az arcunkba.
Jelentem a film 75%-áig azon téves képzetben tartottam magam, hogy Nolan mekkora szemét, hogy amiatt lesznek jók a filmjei, hogy baromira megbonyolítja a történet folyamatokat. Szórakozik a nézővel. Aztán rájöttem, hogy itt nincs olyan, hogy történet folyam. Meggyőződésem, hogy összeírt minden jelenetet külön-külön papírkákra, feldobta és ahogy összeszedte a lehullott darabokat, rakta "sorrendbe" a történetet. Aztán ahogy kitisztult a kép rájöttem, hogy ez egy baromi jó film. Olvastam valahol azt is, hogy ha visszafelé nézi az ember egy teljesen lineáris egyszerű történetet kap. Szóval az olyanoknak, akik nem szeretik, hogy a film 75%-ban csak kapkodják a fejüket, hogy bakker mit is látnak valójában és nem értik a filmet, nem ajánlom.

Szerintem 10/10

Remek film, nem egyszerű történet vezetéssel és bazi csattanóval a végén. Azon filmek közé tartozik, amit nem felejtessz el azonnal a THE END után hanem bizony még órákig ücsörögve gondolkozol rajta, hogy jól értelmezted-e.Szerintem jobb, mint az Azonosság.Ha veszed az adást és többé-kevésbé figyeled az eseményeket és tudod követni azt amit látsz, a végén kiráz majd a hideg az egyedi ízétől. Ha ez tetszett simán tedd be az Eredetet, azt is csípni fogod.

Online mozi link: (KATT)

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése