2015. február 14., szombat

Kiképzés

Sokat gondolkodtam azon, végignézve ezt a filmet, hogyha Los Angeles(vagy akármelyik amerikai nagyváros) rendőrei így működnek, akkor ad1 tökre érthető, hogy miért olyan mértékű a bűnözés, amilyen, ad2 semmi különbség nincs odaát az átlagrendőr és a bűnöző között. Ez tekintve, hogy érzésre erősen merít a film a valóságból, meglehetősen hajmeresztő. Azon is kattogtam egy sort, hogy vajon mennyire életszagú az, hogy egy olyan csapatban ahol minden rendőr fullra korrupt, van egy szál csóka, aki annyira ragaszkodik a tisztaságához meg az erkölcseihez, hogy le is lövetné magát ezért. Van az a munka amiért érdemes meghalni azért mert (túl) becsületesen és teljes erővel csinálod?
A Kiképzés kőkemény morális kérdéseket feszeget, beleágyazva egy jó sztorijú, fordulatos igazi amerikai nagyvárosi krimibe, gettókkal, feketékkel, mexikói gengszterekkel. Meddig és milyen áron maradj becsületes és tisztességes rendőr? Választ kapsz a filmből....
A sztori: Újonc rendőr kerül a los angelesi drogosztaghoz. Első napján az osztag vezetőjével kezd, aki bevezeti a dolgokba, elkezdi megmutatni hogy hogy működnek a dolgok. Belemerülnek a város mocskába egyre mélyebbre és mélyebbre. A folyamat során az újonc rájön, hogy a legnagyobb gengszter az osztag vezetője. Semmiben sem különbözik azoktól akiket el kellene kapniuk. Ráadásul rántja magával az újoncot is, aki egy idő múlva beelegel.

Eszembe jutott egy remek sorozat egyébként, ami kb ezzel a filmmel együtt futott, Az is Los Angeles-ben játszódott és ugyanígy korrupt zsaruk úsztak el benne a város alvilágában. Kemény Zsaruk (The Shield).Az is teljesen hitelesen mutatta be ugyanezt a los angelesi világot. Ha már ennyi film és sorozat foglalkozik a témával megkockáztatom, hogy bőségesen valós lehet a probléma. Hál' istennek nem lakom ott, szóval testközelből nem érint a probléma. Mindenesetre a Kiképzésnek is remek sztorit ad.
A film teljesen eredeti helyszíneken játszódik, statisztaként tele igazi helyi súlyos arcokkal, szóval a hitelességre nem lehet panasz, Remekül játszanak benne a színészek. Le a kalappal....
Denzel Washington ugyan kicsit szokatlan ebben a szerepben, de be kell ismernem, hogy remekül játsza a köcsög, szemét rossz zsarut, és Ethan Hawke is jól nyomja a jó zsarut, Hibátlan.
A legnagyobb bajom a filmmel az volt, hogy ma már ez a negyedik, amit végig vittem és még kattognak a fejemben az előzőek is. Sokszor szüneteltem közben. A teljes átszellemüléshez ezt egyben megállás nélkül kell végigvinni. Ezzel együtt is nekem nagyon tetszett.

Szerintem 10/10

Aki szereti az über reális teljesen valós amerikai nagyvárosi krimibe oltott drámákat, ráadásul kőkemény morális mondanivalóval, az csípni fogja ezt a filmet. Ha bejött a Brooklyn mélyén (ugyanaz a rendező rendezte mind a kettőt) és végigvitted a Kemény Zsarukat, akkor pedig bizony ez egy kötelező darab.

Apró grátiszként azért azt még el kell mondanom, hogy a végére minden a helyére kerül ahogy egy jófajta mesében annak lennie kell....

Online mozi link:(KATT)

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése