2014. december 11., csütörtök

Ghost in the shell 1

Nem tudom, hogy Ti, hogy álltok az animek-kel. Én nem keresem a társaságukat, de ha elkapok egyet-egyet és találok benne valami extrát, azt nagyon tudom szeretni. Macska szerint mindegyikben van bőven extra, így ez nem állja meg a helyét, de ebben nem teljesen értünk egyet. Mindegy, a Ghost in the shell ott van nálam a top10 animek között. Természetesen sci-fi(cyberpunk). Azért az, mert van ugyanis egyfajta fejlövésem, miszerint a rajzolt világ akkor jó, ha az élő színészek hiányát a látvány, a vizuális megjelenés übereli. Látványos animek pedig vagy fantasztikus témájúak vagy a horrorban tapicskolnak. Ez az én véleményem,(tapasztalatom) természetesen nem biztos, hogy igaz....
A sztori: A film a közeli jövőben játszódik. A fejlett technikának köszönhetően az "A" kategóriás hackerek arra is képesek, hogy feltörjék mások tudatát és hamis emlékeket ültessenek beléjük vagy irányítsák a testüket. A mesterséges intelligenciák már rendkívül fejlettek és direkt ki is fejlesztenek pár olyat, amelyeknek az emberi agy feltörése a célja, hogy a kormányok titkos információkat szerezhessenek meg egymástól.
A filmben a 9-es high tech felszerelésekkel rendelkező részleg nyomozását lehet nyomon követni Kusanagi és társai egy különösen veszélyes hacker nyomába erednek akit csak Bábjátékosnak neveznek. Később azonban kiderül hogy a Bábjátékos valójában nem is létezik hanem csak egy program amit azért fejlesztettek ki hogy a hálózaton keresztül információkat szerezzen. A program fedőneve 2501. A bábjátékosnak azonban valahogy saját tudata lesz és csak egyetlen célja, bejutni a 9-es csoporthoz. Azonban nem csak a 9-es hanem a 6-os csoport is vadászik rá. A 6-os csoportnak sikerül egy cyborg testbe csalogatnia azzal a céllal hogy elszigeteljék. Ám mivel már saját tudattal rendelkezik megszökik és a 9-es csoporthoz kerül. Itt az a szándéka hogy kapcsolatba lépjen Kusanagival és felfedje az igazságot....(ghostits.gportal.hu)
A GITS 1995-ben készült. Akkoriban még nem volt jellemző a CGI, ezt az anime-t is gyakorlatilag a klasszikus módszerrel rajzolták. Ennek ellenére is látványos, részletezett ugyanakkor teljesen reális - elhiszem, hogy ilyen lesz a jövő, így fog kinézni. A karakterek megalkotása is teljesen rendben van, szépen kidolgozott mindegyik, ahol kell animálnak, mozognak. Egyértelműen látszik, hogy nem spóroltak semmin.
Legalább is ami a vizuális részeket illeti. A sztori és a forgatókönyv viszont hagy némi kívánni valót maga után. Hiába feszeget alapvető filozófiai gondolatokat (pl: Élőlénynek tekinthető-e a mesterséges intelligencia?) ha a fontos kiegészítő részletek baromira elkentek vagy nincsenek jelen. Legnagyobb problémám, hogy még utalás szinten sem tudunk senkiről semmit. Az összes szereplő csak benne van a történetben és kész. Én értem, hogy ez csak az egyik ügye a 9-es részlegnek, és nem a szereplők élete, múltja a lényeg, hanem az, ahogy megoldják az esetet, de nekem akkor is hiányzik. Ugyanis: nem tudok azonosulni egyik szereplővel sem. Nincs senkinek sem személyisége (vagy legalább is csak alig) egymással sem beszélgetnek, csak annyit ami a nyomozás miatt kell. Nyilván az én hozzáállásommal van baj, de ha ez nem megy, akkor csak kívülről nézem és úgy nem köt le.

Szerintem 10/8

Sem a második részt sem a később jövő sorozatokat sem láttam még, azok nyilván kiegészítik a hiányzó részeket. Így önmagában viszont a Ghost in the Shell olyan, mintha egy nagyon megvágott filmet néznénk, amiből egy rakás fontos rész is a vágó ollójának áldozatául esett.Ajánlom megtekintésre többször is, mert a filozófiája egyszerű, érthető és tényleg nagyon klassz a kidolgozás is, Lehet egyszer megnézek majd mindent ami GITS és akkor a sztorit is maradéktalanul szeretni fogom.

Kivételesen így rakom be az online mozit:
 

Szerinted?

1 megjegyzés:

  1. A mozi indításához kattogj a kis fehér X-re. Az bezárja a videó felett lévő képet. Kinyit egy reklám ablakot, azt is be kell zárni és indul a mozi....

    VálaszTörlés