2015. július 15., szerda

Farkasember

Rendszeresen nyakig merülök és előszeretettel úszkálok abban a sztereotípiában, miszerint ha egy vámpíros vagy (jelen esetben) farkasemberes történet nem 100%-ban a World of Darkness által megadott szabályok szerint készül, akkor az abban a pillanatban van elbaszva.
Nos a Farkasemberrel pontosan ez a helyzet. Azon túl, hogy rohangál benne farkasember (kettő is) akik előszeretettel vonyítanak a holdra és egy idő után a rájuk vadászó emberek ezüst golyókat lődöznek utánuk, nem sok köze van a filmnek a World of Darkness világához. Bajban is vagyok emiatt, ugyanis ez a film rendben van. Ugyan a történet bárgyú itt-ott, tele klissékkel és természetesen hozza a kötelező romantikus szálat is vastagon, nekem mégis tetszett, nálam simán befér a jó filmek csapatába.
A sztori az 1800-as évek végén indul a meglehetősen kopott, kopár, szürke és borongós vidéki Angliában. Ide érkezik meg emberünk, aki amúgy ünnepelt londoni színész. Öccse ugyanis elveszett és sógornője hívta vissza a családi fészekbe, hogy ugyan keresse már meg(az öccsöt), ugyanis az apjuk konkrétan szarik rá. Őt az sem mozgatta meg túlságosan, hogy emberünk megérkezte után nem sokkal megtaláljak az öccs holtestét kissé nyúzott állapotban. Furcsa. 

Adott a dilemma, ember tette vagy valami vadállat.? Emberünk nyomozni kezd. Annál is inkább, mivel a környék épp rettegésben van, ugyanis nem az öccs az egyetlen áldozat. A nyomozása során furcsa dolgokra bukkan és az is kiderül hogy a múlt nem teljesen úgy volt, ahogy ő arra emlékezett. Sok viszontagság után az öccsét megölő lényhez is közel kerül, talán túl közel is. Aztán elszabadul a pokol. 
Nem olyan szörnyű a sztori és habár kissé suttba dobja a fentebb már említett világot, egészen tisztességes farkasembert dobtak össze benne. Nekem tetszett a működése így is. SPOILER! (egye fene alapon még azt is elfogadtam, hogy a farkasember lét harapással terjeszthető) Azon is túlléptem, hogy a halott öccs hátramaradt özvegye törvényszerűen belezúg emberünkbe, ami a film végén "komoly" drámába torkollik Nos ez tökéletesen kiszámítható húzás...
Na ha ezeken túllépsz, és egy mély levegővétel után, nem várva semmi hajmeresztő újdonságot vagy észvesztő csavart (na, ez nem teljesen igaz, mert a film végén van egy kicsi csavar) nekiülsz a filmnek, kapsz egy teljesen elfogadható és szórakoztató darabot. 
Ami egyébként olyan közegben, időben és helyszínen játszódik, hogy a hangulat azonnal beszippantott. Ugyanis a Farkasember hangulata remek. A látvány odabasz. Jelentem, minden részletre nagyon odafigyeltek. Az utolsó szögig a XIX.századi vidéki Angliát kapjuk. 

Ráadásul sikerült egy totálisan depressziós, közeget elénk tálalni már az által is hogy minden barna, szürke esetleg fekete(illetve ezek mutációi) színben pompázik. Jó, a helyzet az, hogy egy bazi nagy erdő és egy nagy mocsár is van a környéken. Na, nem túl szívderítő a terep, viszont baromi hangulatos. 
Tetszett, hogy a magyar szinkron próbált kissé archaikus lenni ezzel is segítve a XIX. század életérzést. 
Játszik a filmben néhány ismert tehetséges arc:-D Anthony Hopkins, Benicio Del Toro a főbb szerepekben elég meggyőző, de nem rossz Hugo Weaving vagy Emily Blunt sem. 

Szerintem 10/7


Hangulatos film, jó színészekkel, de középszerű és kitalálható (ugyanakkor viszont könnyen emészthető) sztorival. Azért böktem rá egyébként, mert az kattogott a fejemben, hogy de rég láttam már farkasemberes filmet. Jelentem egynek jó. Van jobb is ennél, de ez a darab is ott topog az élboj után nem sokkal. Ajánlom, mert beszippant a közeg ahol játszódik és ha tudsz kompromisszumot kötni a sztori is rendben van. 


Szerinted?
.          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése