2015. március 7., szombat

Dark City

Belváros. Félhomály. Esteledik vagy csak a felhők takarják el a napot, nem tudni. A jellegtelen tégla épületek szegélyezte sikátort alig világítja meg az utcai lámpa pislákoló piszkos sárga fénye.Az egyik árnyékban egy férfi áll a falnak támaszkodva.. A kezében tartott izzó cigaretta füstje lassan kígyózik felfelé. Kilép a fényre, de az arcát még mindig nem látom jól.  - Üdvözöllek Dark Cityben - csak ennyit mond....
Az első amit azonnal érzékeltem az a súlyosan telibe talált film noir hangulat. Hibátlan. Én még olyan filmet, ami ennyire jól visszaadta azt, hogy mit jelent a film noir még nem láttam. Ezt a Dark City ráadásul még megkeverte egy adag sci-fivel, egy jó történettel és remek karakterekkel. Ebből a mixturából Alex Proyas olyan "sütit" sütött, amit azóta sem tudott überelni egyetlen más film sem...
Sokan a Mátrixal vetik össze. Jogosan, ugyanis elég nagy a hasonlóság a két film történetvezetése, sztorija, sőt egyes konkrét jelenetei között is. Jelentem tisztelettel, a Dark City egy évvel a Mátrix előtt készült. Lehet hümmögnek majd néhányan, de megkockáztatom, hogy a Wachowsky-k bőven merítettek ihletet Proyas filmjéből akkor, amikor a Mátrix első részét hegesztették. Érdekesség, hogy a hivatalos Mátrix kritikák ezt a tényt bőszen elhallgatták. Nos mindegy, koncentráljunk inkább a Dark Cityre.
A sztori onnan indul, hogy John Murdoch miután hirtelen magához tér egy számára teljesen ismeretlen hotelszobában, egy brutálisan meggyilkolt prosti tetemére bukkan. Minden jel arra mutat, hogy ő volt a gyilkos. Azonban nem emlékszik semmire, igazából azt sem tudja, hogy ki ő valójában. Miközben az apró-cseprő információkból próbálja összerakni a történteket, sőt saját magát, egyre közelebb kerül a város alatt bujkáló, időnként a felszínen is feltűnő rejtélyesen viselkedő furcsa kopasz idegenekhez. Az idegenek természetfeletti képességgel a hangolás "tudományával" rendelkeznek. Képesek pusztán gondolataik segítségével megváltoztatni a fizikai világot. Keresnek valamit Dark Cityben. Amikor rájönnek, hogy John Murdoch más, mint a többiek, vadászni kezdenek rá. A pasasnak nem csak a rendőrség elől, a múltja elől, hanem az idegenek elől is menekülnie kell..
Jelentem, ez csak a fő történeti szál. A Dark Cityben van még néhány. Egytől-egyig nagyon király. Ott van  a meghasonlott pszichiáter dr Schreber kálváriája, vagy a megőrült nyomozó rejtélye. Mind-mind egy-egy látszólag különálló történeti szál, azonban annyit lelőhetek a poénból, hogy a sztori végére minden-mindennel össze fog kapcsolódni egyetlen okból: azért, hogy nekünk nézőknek kiderüljön, hogy mi a baj Dark Cityvel. Hihetetlenül jó a sztori, nagyon szeretem.
Az egész mese összetettségét grátiszban megfejeli, hogy az elején mi sem tudunk sokat Dark Cityről, kvázi a szereplőkkel jövünk rá, hogy mi a helyzet a városban. Nyomról.nyomra jutunk el a végkifejletig és amikor eljutunk oda, nos: maflás. Bármilyen 10 pontos thrillert kenterbe verő csattanót kapunk. Főnyeremény, a Dark City az egyik kedvenc filmem. Alex Proyas munkásságát alapból nagyon szeretem, de ez a filmje ott van a toppon. Nálam TOP3 all time:-D

Szerintem 10/10

Bőven. A sztori mellett mindenképpen beszélnünk kell a kivitelezésről. Ahogy fentebb is írtam a kulimáz
100%-os film noir. (Aki esetleg, nem tudja, hogy az mit jelent, olvasson utána:-D ) Minden stílusjegy megvan a filmben. A helyszínek, az utcák, a kocsik, a névtelen karakterek, mind mind a harmincas-negyvenes évek Amerikáját idézik. A zenék tökéletesen passzolnak ehhez a hangulathoz. Egy betétdalt az előző posztban már meg is hallgathattatok. A színészek nagyon jók, mindenki teljesen hiteles...
Elfogult vagyok, nem tudok rosszat mondani a filmről, ez van. Szerintem közelít a tökéleteshez. Persze ha nagyon akarnék, tudnék hibákat felsorolni, nyilván vannak benne (tökéletes film nem létezik) de annyira beszippant az egész világ, hogy akárhányszor elutazom Dark Citybe, nem veszem észre ezeket.
Alapból mindenkinek ajánlom, többször is.:-D Azonban hangulat kell hozzá. Nyilván nem ajánlott betenni verőfényes, nyáron, ha teljes erővel lubickolsz a jókedvben. Ugyanis az állandó sötét és félhomály miatt nyomasztó. A legideálisabb este nekiugrani, vagy legalább is amolyan borongós, esős, őszies napon. Tuti ütni fog.
Egy kérdést azért feltennék. Ha már régebben láttátok, vagy a firka alapján megnézitek, egyet értetek azzal a nem hivatalos nézettel, miszerint a Mátrix bőven nyúlt ebből a darabból?

Online mozi link: (KATT)

Szerinted?


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése