2014. október 17., péntek

American History X

Írtam már erről a filmről is korábban, de most megint ez a darab következik, mert súlyos, komoly mondanivalóval.
Azt gondolom, ugyanis, (némi politikai felhanggal), hogy az amerikaiaknak az American History X-hez nincs joguk. Miért nincs joguk? Nincs joguk olyan értelemben, hogy a film amerikai fehér skinheadekről szól. Azért, mert a fehérek ugyanúgy betelepülők, mint a mexikóiak, vagy a feketék, akik ráadásul nem is önszántukból "települtek be"
Ez egy vélemény, az enyém. Nem is akarom a film jogosságát vagy nem jogosságát jobban boncolgatni, ez a blog sem és a poszt sem erről szól, hanem a a filmről.

A film viszont súlyos társadalom kritika. Társadalom kritika arról, hogy valójában hogyan viszonyulnak egymáshoz a nációk ott lent a mélyben, az amerikai nagyvárosok utcáin. Külső szemlélőként azt gondolnánk, hogy Amerika nagy, és ebből kifolyólag elfér benne mindenki, van benne hely. Hááát nincs.

 Lent az utcán ugyanis a kilátástalanság és kiszolgáltatottság remek táptalaja annak, hogy a feketéket vagy éppen a fehéreket hibáztassák a bajok és a problémák miatt. A sztori szerint egy fiú testvérpár nagyobbikja, miután drogos feketék megölik az apját, beáll a skinheadek közé és elsőre jogosnak tűnő nézeteket tesz magáévá. Aztán beszállnak egy kosármeccsbe, feketék ellen aminek a tétje az,hogy ki marad a pályán. A feketék buknak, de bosszúból este elmennek a főszereplőnk házához, hogy megtorolják a sérelmet. A főszereplőnk megöl kettőt közülük, amiért leültetik.
A börtönben rájön arra, hogy az eddigi nézetei sehová sem vezetnek, semmire nem jók.A legjobb barátja egy fekete lesz és átértékeli eddigi nézeteit. A sittkó után más emberként szabadul. Az öccs közben a bátty hírnevének farrvizén felevezve ugyanazt a skinhead utat kezdi el bejárni, mint a bátty. A megjavult bátty mindent megtesz, hogy visszaírányítsa az öccsét a jó útra.
Magára haragítja a régi skinhead bajtársakat, az elvi vezért, felhívja a  feketék figyelmét is magára. Ugyanakkor végig kísérhetjük az öccs útját is, hogy hogyan jut el odaáig, hogy a bátyjának igaza van.
Kőkemény dráma. Nem háttérzaj alap

Szerintem 10/10

Egyszer mindenképpen ajánlom megnézésre, főleg azoknak akik fejében valamiféle amerikai paradicsomi lét létezik. Azoknak is akik szerint itthon minden rendben van és remekül működik a különböző nációk közötti együtttélés.Semmiképpen sem laza vasárnap délutáni mozi, hanem komoly amerikai társadalom kritikával megöntözött kőkemény dráma.


"Megmondom mit tanultam mindebből. Ez a tanulság, igaz? Tehát azt a következtetést vontam le. Az élet túl rövid az állandó gyűlölködéshez. Nem ér annyit." 

Szerinted? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése