2014. október 18., szombat

Transzcendens



Eme film kapcsán eszembe jutott egy elég béna hasonlat. Ez a film olyan, mintha elkezdenél pálcikafigurák rajzolgatásával különféle kámaszutra pozíciókat modellezni, aztán amikor másnap megkérdezik tőled, hogy mit csináltál, akkor a válaszod annyi: Dugtunk egész este….
A Transcendens ugyanis olyan mintha sci-fi lenne, de olyan mintha romantikus film lenne és egy picit dráma is szeretne lenni. Ünneprontó leszek, hiába az egyik kedvencem a főszereplő (Johnny Depp) és hiába bóklászik a filmben még Morgan Freeman is, a fenti mixtúra nem jött össze, ez a film szar.
Kezdeném mindjárt azzal a meglátásommal, hogy lelki szemeim előtt látom, ahogy a forgatókönyv írója a gyerekszobája homályában éppen arról olvasgat a wikipedián, hogy mi az a mesterséges intelligencia. Aztán beugrott neki az isteni szikra, bakker, írok belőle forgatókönyvet. Azért a biztonság kedvéért megkérdezett egy-két szakértőt is, akik miután rámondták a kész anyagra, hogy nem túl nagy baromság, film lett belőle. 
a terroristák vezetője, az FBI ügynök, a kolléga és Morgan - pózolás támadás előtt
Mondjuk nem értem, hogy minek. De hát csak olyan témákból készítenek filmet, amire igény van. És erre van igény. Ha a sztori, úgy kb. elbilleg a baromság és a fantasztikum határán már készülhet is belőle film.
A sztori alapja egyébként nem lenne rossz. Van egy számítástechnikai guru, aki kifejleszt egyfajta mesterséges intelligenciát. Azonban nem újat ír, hanem egy meglévőt tölt fel a hálózatra.  Működik minden remekül, amikor egy merénylet során meglövik. Ciki, de a golyó radioaktív anyaggal szennyezett, amibe bele szoktak halni. Mielőtt ez megtörténne a párjával és egy kollégával együtt feltöltik a tudatát a hálózatra. Habár eddig is kicsit vontatott volt, de a sztori legalább stimmelt. Na, innentől már nagyon nem és az a baj, hogy eddig fél óra sem telt el a játékidőből. 
Ugyanis a guru szépen lassan eggyé válik az internettel. Az még rendben van, hogy csinál magának meg a párjának egy rakás pénzt. Azt is értem, hogy a pénzből egy világ végi városban hitech labort építenek maguknak. Azt már nehezen vettem be viszont, hogy a guru online énje bizony online-ként is ugyanúgy lobog a nőért. Ugyanúgy vitáznak, cívódnak, mintha a pasas ezen állapota tökre normális lenne. Azt sem vettem be, hogy egy online entitás hogyan képes fizikailag létező dolgot alkotni.(építeni) De ő baszd meg nem csak ezt tudja hanem műt, javít, nanoszondákat spriccel ki a légkörbe és még sok minden mást is. A saját testét is újra építi, ne már….
Nem beszéltem még az össze vissza működő mellékszereplőkről sem.  Kedvencem Morgan bá’ akinek az égadta világon semmi jelentősége nincs. De ott van a kolléga is, aki először rohadtul morcos a terroristákra, hogy meglőtték a barátját, aki ebbe belehalt. Aztán kicsit később már együtt tolják az ágyút a terroristákkal és kvázi az élükre áll. De van egy FBI ügynökünk is, aki a merényletek miatt nyomoz a film elején, a film végén meg konkrétan lepacsizik mindenkivel, aki a gonosszá vált guru létére tör. Konkrétan roppant következetes. Most hagyom abba, mert kismillió hiba vagy baromság van még a filmben

Szerintem 10/5

Egyszer meg lehet nézni. Ha kicsit is érdekel/értesz a számítástechnikához, fel fogsz háborodni, hogy mennyire el van nagyolva a tudományos tartalma, és az így keletkezett lyukakat mekkora baromságokkal töltötték fel. Egyértelműen átjön, hogy aki a forgatókönyvet írta mennyire nem értett a témához és igen, a romantikus és drámai szálakat ennyire belekeverni, kár volt.

Online Mozi Link: KATT

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése