2014. november 8., szombat

Iron Sky

Ha már hétvége van, jöjjön némi filmes okosság, ami a továbbiakban is nélkülözni fog mindenféle tudományos, filmesztétikus, veszettül intellektuel okoskodást. Csak a lényeg: jó vagy nem? 
Jelentem az Iron Sky egy remek film, de szigorúan tilos komolyan venni. A film sem veszi magát komolyan, kicsit sem. Első olvasásra a sztori mondjuk egy orbitális baromság. Ne vegye el senki kedvét a film megnézésétől, mert ez a film egyrészt scifi-be oltott vígjáték, másrészt pedig igen súlyos társadalom kritika azon belül is főleg USA illetve ENSZ ekézés. Mivel európai koprodukció gondolom ezért nem lett belőle sohasem komolyan hipeolt film. Az amerikaiak nem sztárolják az olyan filmeket amiben őket cikizik. Pedig ez a film kurvára telibe talál.
A sztori annyi, hogy egy az aktuális amerikai miniszterelnököt népszerűsítő űrhajós expedíció érkezik a Holdra. Bóklásznak egy ideje a Holdon amikor támadás éri őket. Maszkos náci katonák az egyik űrhajóst lelövik a másikat túszul ejtik és magukkal viszik a Hold sötét oldalára. Ott van ugyanis egy titkos náci bázis, ahol az oda menekült nácik 1945 óta készülnek arra, hogy visszatérjenek a Földre és visszaállítsák a Führer birodalmát.

Na most a baj annyi, hogy ők meg is ragadtak az 1945ös szinten, mind ideológiában, mind technikában, mint mindenben. Ez a morbidan-betegen vicces meggyőződésük mellett látványorgiát is eredményez. Mindenhol hatalmas fogaskerekeket, dugattyúk, gőzgépek, szobányi számítógépek.
A bázisra hurcolt asztronautával megnyílik az esély a közelgő invázió felgyorsítására, ugyanis a fő csatahajót (le nem írom a nevét) meg tudják hajtani a nála talált mobiltelefonnal. Lemerül.

Küldetést indítanak a Földre, hogy szerezzenek a telefonba egy új aksit. Innentől kezdve elszabadul a pokol.
Imádom. A filmet. Itt ugyanis a "jó" szerepében tündöklő amerikaiak legalább annyira idióták, mint a naivan a náci propaganda szépségét hirdető rosszak. Nincsenek szerethető karakterek. (Illetve van egy női főszereplőnk aki szerethető, de ő hithű náci, a részemről gyakran zavarba is jöttem ahogy drukkoltam neki.) Mindenki súlyosan torzult világképpel rendelkezik, káosz az egész:-D De jó értelemben......
A látványra ahogy fentebb írtam nem lehet panasz, európai filmként nagyon odatették magukat az alkotók.
Fontos, hogy mivel a film kétnyelvű (német-angol) és ennek jelentősége is van a filmben, ezt a darabot csak feliratosan van értelme végignézni.( Nem is vagyok benne  biztos, hogy készült-e valaha hozzá szinkron.)

Szerintem 10/10

Súlyos darab, maximálisan többször nézős. Beteg, morbid,vicces ugyanakkor az "idióta amerikaiakról valós képet" felmutató vérbeli steampunk sci-fi. Nekem az egyik nagy kedvencem.

Online mozi link:(KATT)

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése