2015. március 10., kedd

Cassadaga

Vannak filmek, amiket még az sem ment meg a nézhetetlenség süllyesztő homályától (elég képzavaros volt? :-) ), hogy a főszereplője szerethető, kedves karakter.A Cassadaga főszereplője ugyanis egy süket, amúgy bájos és tündibündi nő. Hiába mosolyog azonban szépen ott ahol kell, kedves aranyas, hatalmas boci szemekkel, ez egy horror film akarna lenni, nem romantikus limonádé. Ha "kivonjuk" azonban  a bájos nőt a közösből, ami marad, az egy paranormális zagyvaság, tele iszonyat béna karakterekkel és gyenge forgatókönyvű sztorival.Ráadásul Cassadaga egy város, ahol a történet játszódik. Viszont semmi köze nem volt a történethez a városnak, azon túl, hogy kb 2 mondatban utalnak rá, hogy mennyi médium lakik ott. Indokolatlan és félrevezető a film címe is.
A sztori egyébként nem lenne rossz. Van egy  angyali teremtés, cukorborsó, tündi-bündi rajztanár. Mindenki szereti, mindenki imádja. Süket, és árva is. Pontosítanék, árva lesz. Ugyanis a film ötödik percében meghal a húga. Innentől kezdve tök egyedül van. El is menekül a világtól Cassadagába amiről számomra annyi derült ki, hogy valahol délen van. Itt kap egyrészről valami ösztöndíjat és tanít a helyi iskolában rajzot.
Minden tündibündi, ahogy kell. Egészen addig, amíg össze nem ismerkedik az egyik tanítványa frissen elvált apjával, aki beviszi őt egy helyi "csapatba". A csapat egyik tagja egy együtt sörözés alatt bedobja, hogy a parapszichológia milyen baromság. Addig-addig spannolják egymást amíg el nem mennek egy helyi médiumhoz. A főszereplőnk a médium és egy készülék segítségével kapcsolatba lép a nemrég elhunyt húgával. Azonban egy másik kísértet is felbukkan, aki innentől kezdve nagyon akar valamit szegény süket rajztanártól...
A film nagyon szeretne valamiféle all-in-one lenni. A fenti kísérteten túl ugyanis van még egy beteg sorozatgyilkosunk is, meg van dráma is bőséggel, meg kísérteties ház, illetve van még az első perctől kezdődően furcsán viselkedő zárkózott pasasunk is, aki nekifutásból gyanús. (Azonnal rá is terelődik a gyanú, de a Laikus LCD bambuló, már nagyon sokat látott és nem veszi be, hiába akarta a sztori ezt nagyon elhitetni.) A sorozatgyilkos ténykedését egyébként néhány snitt erejéig nyomon követhetjük. Egyáltalán nem hangsúlyos azonban, mivel a fő történeti szál arról, szól, hogy a főszereplőnk hogyan próbál beilleszkedni, illetve végigkövethetjük, ahogy nyomoz az őt kísértő kísértet után. Érzésre olyan, mintha egy kísértetes/ijesztgetős filmet néznénk, amiben van mellesleg egy aktívkodó sorozatgyilkos is. A lényeg, hogy , ennek az all-in-one akarásnak az lesz a vége, hogy semmiből sem kapunk igazán, csak amolyan "mutiba". Ettől lesz kész káosz a film, tele le nem zárt utalásokkal, ki sem fejtett történeti szálakkal.  Még a nőt kísértő kíséretet sem ijesztő igazán. Persze csúnya, meg minden, de a jelenlétét egész gyorsan nevetségessé teszi a béna sztori, főleg onnantól kezdve ahogy kiderül, hogy mit is akar igazán a süket főszereplőnktől A film végi érzelmi túlcsordulás pedig kifejezetten bullshit.
Grátisz, hogy a főszereplő süket lévén nehezen beszél. Kész gyötrelem volt összerakni az angol szöveget hallás után , mert a hozzá készült felírat az gyakorlatilag nyomokban tartalmazta azt amiről egyébként szegény szereplők beszéltek. -> Itt-ott orbitálisan félre ment a felírat.
A szereplők a főszereplő kivételével semmitmondóak. Még a sorozatgyilkos is tök átlag, egyáltalán nem győzött meg arról, hogy olyan nagyon kattant lenne. A helyszínek mondjuk szépek, de a bájos főszereplővel együtt sem mentik meg a filmet.

Szerintem 10/2

A forgatókönyvet írónak nem sok köze volt a parapszichológiához. Máshoz sem nagyon. Kaotikus és zagyva történet, rakás kidolgozatlan szállal. Béna karakterek, és nagyon gyenge párbeszédek.Igazán a szép helyszíneken meg a szerethető főszereplőn kívül nincs semmi egyéb ami értékelhető lenne a filmben.
A stáblista utáni kis jelenet pedig meggyőzött még arról is, hogy egy elcseszett Hatodik Érzék klón akarna lenni. Egyszer sem ajánlom. Ennél sokkal-sokkal jobb horror filmek vannak. Ezt be se tegyétek, nekem nem tetszett.

Nem is kerestem hozzá online mozi linket.

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése