2015. február 14., szombat

Fedőneve Donnie Brasco

Kemény csávó vagyok. A környéken már kitermeltem némi riszpektet. Már nem üzlettárs vagyok hanem lassan családtag. Kilépek az utcára. New York, 70-es évek. Beszívom az utca illatát. Lefty-vel lesz találkozom, mielőtt utánanéz annak az új gyereknek. Rá akar sózni valami kajlit.....
New Yorkot két népcsoport tett igazán naggyá. A kínaiak és az olaszok. Ez a film az olaszokról szól. Kösd fel a gatyád, ha kimész közéjük, ezek kemény csávók. Nem szaroznak, egy.kettőre kifektetnek, ha ellenszenves vagy, nem mellesleg hierarchia van. Végig kell menned a ranglétrán, ha be akarsz kerülni a családba.
A film bedob a mély vízbe. A 70es évek new york-i olaszok által irányított alvilágában járunk, illetve süppedünk bele szépen folyamatosan. Van ugyanis egy rendőr, aki épp beépül, hogy információkat szerezve lebuktassa azt akit lehet. Az ő szemén keresztül látjuk, hogy hogyan működnek a dolgok. Szeretted anno a Keresztapát? Nos, itt ugyanazt kapod, csak nagyobb dózisban.

A sztori: Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai 1978-ban kiterjedt akciót indítottak az alvilág ellen. A siker érdekében minden lehetséges eszközt bevetettek. Köztük egy beépített ügynököt, akit a frontvonal mögött magára hagytak. Környezete Joe Pistone-ként ismeri a férfit, veszélyes új családja pedig Donnie Brasco néven fogadja be az ékszeres fenegyereket. Váratlan és felkavaró barátság szövődik közte, és kiszemelt áldozata, Lefty Ruggiero között, ami mindkettejük számára végzetes lehet.(port.hu)
Az első ami azonnal magába szippantott ennél a filmnél az a több összetevős hangulat, ami bizony bőven 10 csillagos. Ugyanis a 70es évek new yorki hangulata azonnal betalál. Lepukkant utcák, koszos terek, kis boltok, kocsmák. Teli találat. Emellett a ruhák, a zenék, a kocsik, mind mind észrevétlenül röpítenek a helyszínre. Az egész érzésre a koronát azonban a számtalan teljesen hiteles olasz arc működése teszi fel, a nagyon jó szinkronnal. Telibe találták, egytől egyig. A prímet persze Al Pacino karaktere és a szinkronja viszi. Mind a mai napig idézgetek itt-ott tőle. Főnyeremény.
A sztori egyébként nem túl bonyolult. A varázsa az, hogy az élet írta. Ugyanis igaz történet elejétől a végéig. A beépült rendőr mind a mai napig tanúvédelem alatt áll, vérdíjjal a fején. A film alapjául szolgáló könyvet is olvastam, az is nagyon jó, bár nyilván a közeget ahol a történet játszódik sokkal jobban átadja a film.

Szerintem 10/10

Többször nézős darab. Szerintem legalább akkora klasszikus, mind az örökbecsű Keresztapa. Remek színészi alakítások, nagyon jó szövegek, párbeszédek és tíz csillagos hangulat. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igényesen és tartalmasra összerakott maffia filmeket. Ez ütni fog.

Online mozi link:(KATT)

Szerinted?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése