2015. május 21., csütörtök

A rendíthetetlen - Unbroken.

Mindjárt azzal indítanék, hogy aki amiatt ül neki, mert ez egy sok futással, és pátosszal teli film, az csalódni fog, duplán. Ugyanis futás nem nagyon van benne, pátosz meg egyáltalán. Jómagam 4 részletben néztem meg a filmet és még így sem kötött le, sőt (durva leszek) untam.
Lehet, hogyha nem kőkemény elvárásokkal ültem volna le elé -miszerint ez egy sporttörténeti kvázi dokumentum film, a "legesleg" amerikai futóról, sok futással és sok drámával - akkor nem kámpicsorodom el attól a felismeréstől, hogy a 2,5 órás játékidőből mindösszesen mondjuk 5 percnyi futkározás van. Pff....viszont van eleve hátrányból indulás innentől kezdve.
A főszereplőnk ugyan jó futó, de nem a legjobb, és amúgy egy totál érdektelen figura. Egy átlagos olasz bevándorló család átlagos kölke, aki azért akkora fícsőr a filmben, mert egy paraszthajszálnyival több benne az életösztön és jobban bírja, hogy a japánok átlag 10 percenként a szart is kiverik belőle..És ennyi Szimpla utcagyerek volt,  hozzászokott. Ettől még nem lesz szuperhős, legalább is nekem nem. Innentől kezdve szenvedhetett jobbra-balra, tökre leszartam, hogy mi lesz a vége. Túléli-e vagy sem. Érezni lehetett végig a filmen az erőlködést, hogy valami kurva nagy hőst csináljanak belőle - nem sikerült.

Pátosz nagyjából a 10.perctől kezdődően nem volt sehol... Nah, de nem akarom lehúzni a filmet annyira, végül is dolgos iparosmunka, pl.van sztorija is. Kicsit szpoileres lesz, bocs...
Emberünk egyszerű büdös kölyökként kezdi a karrierjét. Kiderül, hogy jól fut, ezért elkezd edzésekre járni. Eljut az éppen aktuális olimpiára is. Nos ezután kitör a második világháború. Ő egy bombázón teljesít szolgálatot, ami lezuhan, bele az óceánba. Hárman túlélik. Majdnem 30 napig hánykolódnak az óceánon egy gumicsónakban, végül a japánok kipecázzák. Innentől kezdve a film végéig szenved egyik fogoly táborból a másikba. Aztán vége lesz a háborúnak és a filmnek is.Ennyi a film. Az utolsó öt perc meglepően sokkal több töltéssel rendelkezik, mint a film egésze azt nem is mesélem el.:-D 
A fapados történet azért itt-ott mosolyt csalt a savanyú képemre. Tetszett pl, hogy 30 napig hánykolódtak az óceánon, és csak egyszer esett az eső, amiből ivóvizük lett. Vagy nagyon ment a beosztás vagy nekik valahogy máshogy működött ott és akkor a hidratációjuk, de baszki nem haltak szomjan.  Vagy a szívósság. -> parancsra az adott fogolytábor összes lakója lebasz a főhősnek egyet, egymás után  Semmi arc feldagadás vagy koponyacsont törés, semmi. Vajon hány boxoló hordaná ki lábon azt, hogy zsinórban, mondjuk egy órán keresztül teljes slunggal ütnék a fejét? - ugyan hagyjuk már!! Külön kiemelném, hogy a sztori szerint úgy telt el két év a fogolytáborban, hogy azonkívül, hogy a foglyok felsorakoznak, a japán főköcsög meg szarrá veri a főszereplőt, nem csinálnak semmit... Csak hármat emeltem ki, de a vontatott, számomra teljesen érdektelen történet telis-tele van bullshitekkel.
A helyszínek jók. Nagy műgonddal építették fel/ választották ki őket.Teljesen hitelesek voltak, legyenek bárhol is világban és a nyúlfarknyi légi csata is tetszett.  Kicsit ellensúlyozta a látvány  a gyenge történetet. Nos a karakterek kiválasztása viszont elvitte a picsába az egészet.
A főszereplőről már írtam, de meg kell említenem pl a főköcsög japánt is, aki egy lányos képű gizda valaki a filmben (nemkicsit buzis), totálisan hiteltelenné tette azt, amit el akartak róla hitetni - miszerint egy szadista vadbarom. A fogolytársak teljesen lényegtelenek, csupáncsak kellékek a filmben, hogy segítsenek azt láttatni, hogy emberünk mekkora hős. A japán katonák szintén csak díszletek voltak....


Szerintem 10/4

Háborús filmnek kevés. Életrajzi filmnek még csak-csak, de az a baj, hogy az akinek a életéből láttunk egy darabot nekem teljesen érdektelen volt. Nem látok benne semmi különöset. (vagy legalább is nem tűnt fel) Egyszer mondjuk elmegy a film, de hosszú és vontatott, telis tele bakikkal. Ráadásul valahogy olyan szétesett az egész. darabos. Nem érzem benne a folyamatot. Na jó késő van, nem leszek kicsit sem filmesztéta.Háborús film mániások, vagy olyanok akik a futás fícsőr miatt érdeklődnek, szerintem neki se kezdjenek. Remélem Angelina Jolie nem rendez egy darabig többet, mert ez nem sikerült.

Szerinted?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése