2014. december 26., péntek

A Rítus

Ördögös, démonos, megszállós filmekkel tele van a padlás. Többnyire igen gyenge produktumok, nem is annyira a látványuk miatt, hanem azért, mert nélkülöznek minden tudományosságot. Itt nem a szó szerinti tudományról beszélek, úgy, mint fizika, kémia matek. Az ilyen filmek tudományossága a démonológiában, a teológiában és a parapszichológiában rejlik. Na persze akkor, ha az átlagos LCD bambuló elfogadja ezeket tudománynak és ha mindamellett fel is ismeri, hogy egy filmben ezek hogyan jelennek meg. Kevés filmben jelennek meg helyesen. A Rítusban igen.
A sztori: van egy fiatal csóka, aki papnak tanul. Konkrétan azért, mert ahonnan jön, ott nem nagyon van más. El is jut a végéig, azonban pikk-pakk kiderül, hogy a hitével vannak bajok, nem is teszi le az esküt. Közlik vele, hogy ha nem teszi, egy rakás pénzt fog rajta a Vatikán bevasalni tandíjként. Végső megoldásként benevezik egy amolyan "ördögűző tanfolyamra", ahol persze hangot ad kétségeinek. A tanfolyam vezetője elküldi egy gyakorló ördögűzőhöz, aki konkrétan ipari szinten űzi az űzni valót...Az elején a megrendült hitű pap "csak ennyi?" kérdéssel száll ki az első esetből. Aztán túl messzire mennek....
Az alapvető dilemma egyébként jogos. Hol van a határ a "valós" megszállottság és az egyszerű pszichiátriai kórság között? A fiatal elveszett hitű pap is ezzel a dilemmával küzd.(A film sztorija erre a dilemmára szemét módon rá is játszik) A tapasztalt ördögűző viszont viszonylag gyorsan meggyőzi arról, hogy az ő "praxisában" éppen aktuálisan jelen lévő fiatal olasz lány nem biztos, hogy egyszerű pszichiátriai eset. A fiatal pap egész sokáig próbálja racionálisan megmagyarázni a látottakat. Aztán már nem megy. Ahogy az egyik esetnél egyre messzebb mennek minden megváltozik benne.....
Jól átjön a fokozatosság, nekem nagyon tetszett, a jól felépített forgatókönyv. Sokan szapulták amiatt, hogy a film elején közlik, hogy igaz történet alapján készült. Jogosan tette fel a kérdést jó néhány online filmpöckölgető oldal, hogy egy ilyen témájú filmek már mégis mitől lennének valós alapúak. Jelentem utána olvastam. Ami ki van írva az elején az semmi más csak marketing. Annyiban igaz, hogy a film forgatókönyve alapjául szolgáló könyv szerzője tényleg végig vitt egy ilyen szemináriumot ahol összeismerkedett egy pappal, akinek a révén több ördögűzésen is járt.(wikipedia) Semmi egyéb valóság alapja nincs. Nekem tetszett a sztori, kellően misztikus és félelmetes (bár a magam részéről nem vagyok vallásos - tisztelem más emberek hitét és vallását, ha az egészséges mértékű és engem nem akar megtéríteni.) Én abszolút reálisnak tartom a körítést, Hús vér emberek, teljesen hétköznapi helyeken járva keverednek nem annyira hétköznapi szituációkba.(az ördögűzés az ugyebár annyira nem az) Van benne néhány szürreális jelenet, de összességében egy teljesen földön járó film.  Horrornak semmi esetre sem nevezném, inkább amolyan misztikus thrillernek. Az összes helyszín, remek,nagyon jól passzolnak a film hangulatához. A színészek is jók, abszolút hiteles az egész. Nekem bejött.

Szerintem 10/8

Összességében egy jó film. Ha nem idegenkedsz a kicsit vallásos felütésű filmektől, csípni fogod. Bár a sztori lassan épül fel(idő kell amíg a fiatal papnak megváltozik a hozzáállása:-) ) és emiatt lehet, hogy vontatnak tűnik,nem az. Az egyházi hangulat miatt kicsit beteg módon az jutott az eszembe, hogy kari lezárásaként pont remek film ma estére.
Ennek ellenére, miért húztam le? Mivel a felütése (valós történet) hülyeség és az sem tetszett igazán, hogy ipari szinten is űzhető a démon/ördögűzés a film szerint. Talán még annyit mindenképpen negatívumnak gondolok, hogy ha az a három tudományág, amit kicsit fentebb kifejtettem, nem mozgat meg benned semmit, egész egyszerűen nem fog érdekelni a történet. Ez ugyanis egy réteg film. Nem való mindenkinek. Igazán más nagy negatívumot nem tudok mondani. Tegyétek be, ha egy misztikus, thrillert kerestek. Ha a klasszikus Ördögűzőt csíptétek, akkor pedig kifejezetten ajánlom.


Online mozi link: (KATT)

Szerinted?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése