2015. május 24., vasárnap

Ex Machina

Sike úr ajánlotta az első kvázi beszélgetős filmet, amit láttam.. Persze nincs ilyen hivatalos stílus, csak én aggattam rá jobb híján ezt a megnevezést. Arról van szó, hogy a film sztorija, esetleges előzménye, háttere a szereplők beszélgetéseiből, egymás közötti interakcióiból derül ki. A helyszínek, a látvány, az akció minimális (esetleg egyáltalán nincs), de nem is az a lényeg, hanem a mondanivaló. Sokaknak nehéz falat, esetleg vontatott, vagy unalmas. Pedig nagyon nem.....
Az Ex Machina is ezt a stílust erősíti. Azonban az eddigi három általam látott ilyen stílusú film közül ez a legrágósabb darab. Ha esetleg nekiugranál, akkor javaslom, hogy ne ezzel kezd.Ha élvezettel végigvitted ezt vagy ezt az Ex Machina előtt, biztos lehetsz benne, hogy ezt is csípni fogod.
A sztori nagyon egyszerű. A világ legnagyobb internetes vállalatának megnyeri a belső versenyét egy programozó. A díj az, hogy egy hetet tölthet a cég rejtélyes tulajdonosának high tech birtokán. Amikor megérkezik, a tulajdonos elmondja neki, hogy a hét folyamán egy tudományos kísérletet fognak végigvinni.
A programozónak kell letesztelni a tulajdonos által épített mesterséges intelligenciát a Turing-teszt
segítségével.

A programozó bele is veti magát a teszt sorozatba teljes lelkesedéssel. Kiderül számára, hogy a mesterséges intelligencia egy "nőnek látszó" robot testbe van építve. A beszélgetések során teljesen a robot hatása alá kerül, olyannyira, hogy a hét végére nem várt fordulatot vesznek az események.
Nos, én élvezettel végig vittem, de figyelni kell. Na nem azért, mert bonyolultak a beszélgetések. Ugyan sok témát érintenek, ( kezdve onnan, hogy egy mesterséges intelligencia tényleg érez-e érzelmeket vagy csak szimulálja azokat egészen addig, hogy arra a kérdésre keresnek választ, hogy egy jól megkonstruált MI képes-e hazudni) de nem vészes mélységekig. Masszívan filozofikus beszélgetéseket hallgathatunk végig, keverve tudományos fejtegetésekkel és bőséges pszichológiával.
És hogy miért kell figyelni? Mert a film lassú. Nagyon sokszor úgy aposztrofáltam magamban, hogy művészfilmbe oltott sci-fi. Hosszú vágásokkal operál, melankolikus zene szól közben, a helyszínek is teljesen minimalisták. Szóval nem egy adrenalinfröccs. Könnyen feladja az ember és lelövi azzal, hogy unalmas. Kell hozzá affinitás, ez tény....

Szerintem 10/9

Azt is megmondom, hogy miért nem maximum. Nem tetszett, hogy a tulajdonos karakterét a  sztori nem igazán tudta hová tenni. Kifejtem. Hol egy szimpatikus punk. Hol egy alkoholista köcsög. Hol jó fej, hol paraszt. Mintha nem tudták volna eldönteni. Egy kicsit alakíthattak volna rajta. A többiek rendben voltak. A programozó tényleg programozó, a mesterséges intelligencia tényleg az. Szóval mindenki tök hiteles.

Azoknak ajánlom ezt a filmet, akikben van bőven filozófikus hajlam, szeretik a sci-fit, a szép környezetet, és képesek együtt gondolkodni a filmmel.  Nem egy szombat esti popcorn mozi.:-D Akit untat a filmben a sok duma, az be se tegye, mert csalódni fog.
        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése