2014. december 5., péntek

A nap könnyei

Ezzel a filmmel az első és legnagyobb bajom az volt, hogy egyáltalán nem érdekelt, amikor elkezdtem nézni. Jó, mondjuk benne lehetett, hogy 3 óra pihenőnek emlegetett fetrengést követően kicsivel éjfél után tettem be.Szóval, nem túl ideális körülmények között….
Azon túl, hogy már alapból nem érdekelt a film, rányomta a bélyeget az is, hogy a Nap könnyei egy kicsit minden szeretne lenni és ennek következtében semmi sem lesz. Szegény afrikai feketéket bemutató film, dráma, akció és nyomokban fellelhető romantikus íz is képen nyal itt-ott. Na most ezzel szemben kapunk egy rém egyszerű katyvaszt. Kommandósok azt a feladatot kapják, hogy mentsenek ki egy amerikai doktornőt Nigéria közepéből, a dzsungelből ahol egy klinikát üzemeltet, mert jönnek a gonoszok. A doktornő egyedül nem jön, hozza magával az 50+ darabszámú járó betegét. Nincs messze a kameruni határ, arra mennek gyalog.  Jó sokáig kolbászolnak a dzsungelben mialatt a doktornő és a kommandósok vezetője állandóan egymást baszkurálja =(romantikusan évődnek). A film sztoriját olvashatták hölgyek urak. Ennél azért persze többről van szó, de ennyi a tömör lényeg.
Számos sebből vérzik a film amúgy. Az első, ami mindjárt az elején feltűnik, hogy a bazi nagy dzsungel közepén hurcolásszák magukkal a feketéket, merthogy meg kell őket menteni. Ők ott laknak. Ott vannak a falvaik. Úgy el tudnak tűnni az erdőben, mint a pinty, tökéletesen logikátlan a doktornőnek az erőlködése és innen meg is dől számomra az egész film indítéka. Aztán ott van a tapintható ellentét az über empatikus és eszméletlenül szolgálatkész doktornő és a kommandósok vezetője között(a film tulajdonképpen erről is szól). Az egyik a szív a másik a kötelesség. Aztán persze a kötelesség feloldódik, de annyira, hogy az egész kommandós alakulat beledöglik abba, hogy mentse a feketéket. Hiteltelen. 

Azt sem igazán értettem, hogy a gonoszok miért is üldözik őket? Nem nagyon kaptam rá választ senkitől a film 90%-ban.  Persze később kapunk róla információt, mint a nagy csavar, de akkor már mindegy. Sorolhatnám még. Valahogy olyan volt, mintha nem nagyon lett volna forgatókönyv csak úgy kb. A szereplők közül a doktornő és a kommandósok vezetője értékelhető. A feketék csak szomorúan néznek meg kiabálnak. A kommandósok annyiban különböznek tőlük, hogy zöldben vannak, van puskájuk és többnyire nem kiabálnak. Tökéletesen jellegtelen mindegyik arc, beszélni is alig beszélnek (mondjuk egy kommandósnak nem is nagyon kell).  A helyszín? Dzsungel.  Ebben minden benne van. Egyetlen erőssége a filmnek a kommandósok működése. Valószínűleg lehetett a rendezőnek egy hozzáértő tanácsadója, mert az állandó védőzónázás, a felszerelések, a mozdulatok, a katonák működése, mind rendben van.  

Szerintem 10/5

Nekem nem tetszett. Számomra teljesen érdektelen, unalmas, egyszerű film. Sem a szereplői, sem a mondanivalója nem mozgatott meg. A kidolgozottsága sem nagyon. A Túlélő –Sólyom Végveszélyben kettőst meg sem közelíti.  Ennek ellenére egyszer meg lehet nézni, mert az látszik, hogy azért foltokban törekedtek a hitelességre. Ha az előzőleg említett kettőst már végigvitted (vagy tervezed), akkor csak azért tedd be, hogy lásd, hogy a Nap könnyei mennyivel gyengébb azoknál.


Online mozi link:(KATT)

Szerinted?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése