2015. július 11., szombat

Hasonmás

A Hasonmás azért szemét film, mert akár igaz történet is lehet, majd valamikor a nem túl távoli jövőben. Persze nyilván nem ebben a formában, de minden jel szerint kb. ebbe az irányba tartunk. Az emberek dög lusták, nagy átlagban mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen szinte semmit csinálni. A jelenleg is folyó legnagyobb fejlesztések mind-mind arról szólnak , hogy tehermentesítsenek, hogy kényelmesebbé tegyenek, hogy gondtalanabb életet tegyenek lehetővé. Aztán persze visszanyal a fagyi, a filmekben legalább is mindig. Itt is. 
A sztori szerint ugyanis  nagy öröm van és boldogság a világban. A hasonmások technológiájának köszönhetően nincs bűnözés, nincs depresszió, nincs szinte semmi negatív, sokkal kiegyensúlyozottabb lett a világ. A hasonmások ugyanis robotok. Tökéletes emberi külsővel rendelkező távirányítható gépek, amit az irányítók otthonról, ágyból, irányítanakÉs ez nagyon bejön a világnak. Olyannyira, hogy az emberek gyakorlatilag nem mennek ki az utcára. Megszűnik a jelenlétük a világban, megszűnik minden valódi, élő szociális interakció, mindent a hasonmásukkal intéznek 

Az idill egészen addig tart amíg, egy este egy hasonmást kissé megsütnek egy spéci fegyver hathatós segítségével. A csavar az a dologban, hogy a sütés eljut egészen a kezelőig, akinek kiégeti az agyát. Nos, a kifektetett hasonmást a technológia feltalálójának fia irányította. Ez a tény egy kissé felkavarja a nagy globális boldogságot. A nyomozó rendőr (hát persze, hogy az ő szerepében játszik Bruce Willis) egész komoly kis összeesküvést hámoz ki a történetből. Vannak ugyanis hasonmás ellenes lázadóink a Próféta vezetésével , van egy világ legnagyobb vállalatunk, van titkos fejlesztés, hadsereg és még sok minden más is a képbenIzgalmas, fordulatos, de kiszámítható történet. Ennek ellenére egyszer lekötött, szórakoztatott és még a vége is tetszett. Nem volt különösebben nagy csattanó, de katarzisnak mindenképpen volt. 
Ahogy fentebb is írtam, nemsokára pontosan a filmben is részletezett dilemmában tocsogunk majd. Én tökéletesen bele is éltem magam a helyzetbe.

A körítés segített, ugyanis teljesen hétköznapi helyeken kóboroltunk, sehol semmi elszállt hitech. Nos, persze van kivétel. A robotok. Időnként volt egy kis terminátor utóize a robotos jeleneteknek. Az ilyen esetekben van ugyanis bőven látvány és pusztítás. Nem vészes, nem vitték túlzásba, teljesen beleillett a sztoriba. 
A színészek jók. Bruce Willis itt el tudta hitetni velem, hogy a hasonmások állandó használatától kissé beelegelt a valódi életet kereső, megcsömörlött de alapjában véve szándékú és feltétel nélkül az igazságot kereső zsaruVannak rajta kivül is ismert arcok, ismert színészek. Alapjában véve mindenki hiteles, nagyon erős a filmben a színészi játék.  
Én végig jól elvoltam vele. Elgondolkodtatott, hiszen feszeget bizony néhány kínos kérdést, ami nem túl sokára terítéken lesz majd. Bruce Willis féle akció filmtől ez szokatlan és éppen ezért tetszett  

Szerintem 10/9 

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a minőségi, sci-fi-be oltott krimiket. Ajánlom mindenkinek aki csípte mondjuk a Will Smith féle Én a Robotot. Ha az tetszett ezt is szeretni fogod. Tökéletes elegye a történetnek és a pont eléggé felturbózott látványnak. Szórakoztató, de a kiismerhető sztori miatt igazából öt évente egyszer megnézendő film. Épp ezért nem maximum. 

Szerinted? 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése