2015. február 28., szombat

A hobbit - Az öt sereg csatája

Bár mostanában az Angyalok városa van nálam terítéken, de ha már úgy esett, hogy tegnap este megnéztük a címben is említett darabot, hát engedtem a "kísértésnek" és hagytam, hogy előzzön itt a blogban. Ébredésen túlestem, kávé megvolt, jöjjön aminek jönnie kell.
Szerencsére a The End után aludtam egy adagot, így már nem kattog a fejemben akkora erővel a kérdés, hogy mivégre hozták létre ezt a filmet. Így rápihenve a témára a mai második kávém szürcsölgetve, szimplán csak megállapítom, hogy az Öt sereg csatája nagyon gyenge lett. Hozzá teszem, hogy még akkor is simán 5-öst vagy 6-ost adtam volna rá, ha két és fél órában csak annyit látunk, hogy Gandalf és Bilbó kedélyesen elpipázgatnak egy-egy füsthajót eregetve,  Mivel azért jóval több van benne:

Szerintem 10/7

Jóindulattal. Azért mert mégiscsak Középfölde, mert mégiscsak egy remekül kidolgozott fantasy világ, minden részletre kiterjedően megalkotott gyönyörűséges látvánnyal. A triológia záró darabja többnyire a látványról szól Látom magam előtt ahogy a CGI stáb szomorú arccal kullog a stúdióban. Lett volna egy csomó ötletük és hát teljesen elszontyolódtak, hogy basszus a történet miatt, mennyi minden nem fér bele. Látva ezt, Peter Jackson megsajnálta őket(végül is igazuk van a CGI-seknek az első két részben már volt elég mese, ide nem kell annyi) és lehúzta a történet kvázi harminc százalékát, hogy több férjen bele a vizuális effektusokból. Ennek az lett a végeredménye, hogy külső szemlélő (jelen esetben szerény személyem) azt veszi le, hogy brutálisan meg van vágva a film. Bizonyos részletek, történeti elemek teljesen szarni mentek, mások indokolatlanul ki lettek emelve, a keletkezett hézagokat meg kipótolták olyan jelenetekkel, hogy random szereplők random ideig szomorúan/boldogan/letörten/ stb néznek, csakhogy teljen az idő.


Egyébként van sztorija is a filmnek: Úgy indulunk, hogy végignézzük, hogy a lényegesebb szereplők, hogy jutnak el a magányos hegyig. Gandalf persze megint "sitten ül" Kivételesen nem a sasok szabadítják ki, hanem amolyan "bestof" csapat menti meg. Itt Galadriel villan egy akkorát, hogyha tudott dolog lett volna, hogy ekkora erővel rendelkezik, a Gyűrűs balhé meg sem történt volna, kis erőlködéssel összepakolta volna Szauront, Szarumánt, mindenkit, az egész ügyet lerendezte volna harminc perc alatt Na mindegy. Mutatóba kapunk Elrondot és (még a jók oldalán álló) Szarumánt is, mert azért ők sem maradhatnak ki a végjátékból. Az albinó fő ork genyó is megindul hatalmas seregével. Itt egyébként nekem tökre nem volt tiszta, hogy miért támadnak az orkok a Magányos hegyre. Később kapunk ugyan egy egymondatos magyarázatot, aztán ezzel le is volt tudva.
A tündék magyarázata is egy bazi nagy WTF. Jelentem az ok amiért alapból a hegyhez vonulnak egy baromság, teljesen hiteltelen. Egyszer csak ott teremtek és kész. A törpék egyrészről visszaveszik jogos birtokukat, kvázi visszaköltöznek a hegybe, másrészt megjelenik a semmiből egy nagy törpe sereg is. Állítólag a vezérük Thorin unokatestvére. Túl nagy jelentőségük nem lesz. Az egész törp sereg egy arctalan CGI massza. Persze itt vannak az emberek is, akik Tóváros leégése után jobb híján a Magányos Hegy tövében épült mára romossá vált városban keresnek menedéket. Túl is vagyunk az első kb 40 percen.
A további másfél órában némi évődés után a srácok csatáznak egy nagyot egymással. És ennyi.
A csata jeleneteket egy rakás 1v1 párbaj hivatott színesíteni, csakhogy fokozódjon a drámai hangvétel. Itt tökéletesen helytálló a frázis, hogy átestek a ló túloldalára. Amikor ötödik párbajként már 10. perce ütötte egymást Thorin meg a fő ork genyó bizony már untam. Őszintén leszartam, hogy melyikük öli meg a másikat. Az eszetlen vágásnak számos jele van a filmben. Ott vannak pl a földből előjövő földfaló férgek. Ők a csata elején előjönnek tekeregnek egy sort mutiba aztán soha többet nem látjuk őket. Legolas magyarázata arról, hogy a film végén miért teszi azt amit tesz, szintén hiányos. De Thorin meggyógyulása vagy vörös hajú tünde lány  vs.Legolas.vs tünde király vs. törpe szerelmi sokszöge is eléggé billeg. (A tünde-törpe szerelem pedig szembe megy minden szerepjátékos hagyománnyal, ugyhogy az egy nagy bullshit) A két óra húsz perc alatt a nyomokban feltűnő Bilbó meg a többnyire csak szarrá gyötört arccal, totál retkes, távolba bámuló Gandalf is a vágás végeredménye. Szóval hölgyeim és uraim nem vagyok elégedett. 
 A karakterek szerintem vegyes képet mutatnak. A sztenderd hőseink jól csapatják, bár nekem Thorin karaktere és személye sohasem volt szimpatikus. A helyszínek, a hangulat persze tökéletes. Hozzátéve, hogy ennél a filmnél ez alapelvárás. A mai korban a CGI technika fejlettsége miatt nem érdem, hogy a film jól néz ki, hanem alap.
Az öt sereg csatája kötelező darab. Aki végigvitte az eddigi öt részt, az úgy sem fogja kihagyni. Nyilvánvaló hibái ellenére is, méltó befejezése a triológiának. Még akkor is ha a hat filmből messze ez a leggyengébb. Nekem a prioritások eltolodása, a kiegyensúlyozatlan történet vezetés, jónéhány kidolgozatlan történetszál "úgyhagyása" vagy iszonyat béna lezárása miatt nem tetszett. 2015-ben a szuper  látvány nem visz el egy egész filmet a hátán. Ennek ellenére is ajánlom mindenkinek aki látta az eddigieket  Jó hangulatú, látványos mese.
Egyenlőre nem kerestem online mozi linket, mert még csak erősen kézikamerás verziók vannak fent a neten.

Szerinted?
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése