2015. január 24., szombat

Az őslakó

Bár esti programnak a Rock of Ages-t szántam, de S kolléga egészen mást ajánlott, ami felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy át is nyergeltem rá. Jelentem, az  Őslakó egy igen súlyos, nehéz, komoly darab. Kőkemény filozófia és tudomány, anno erre mondták azt bizonyos kultúrkörökben, hogy Vigyázat, mély víz! - Csak Úszoknak 
 A sztori: Egy történelemprofesszor éppen csomagol, költözik. Az egyetemi kollégái megjelennek nála, hogy búcsú bulit tartsanak Hosszas huzavona után a kollégák nagy nehezen kiszedik belőle, hogy valójában miért megy el. Mindenki megdöbben, amikor kiderül, hogy mi a valódi ok. A professzor ugyanis azt állítja, hogy valójában több, mint 14ezer éve született, és tíz évnél tovább nem tartózkodhat egy helyen anélkül, hogy kiderüljön a titka. Persze a beszélgetés elején mindannyian szkeptikusak, hitetlenkednek, azonban a jelenlévő kollégák egytől-egyig egyetemi tanárok, tudósok, akik észérvek mentén, logikusan, adott esetben a szakterületüknek megfelelően próbálják megcáfolni, esetleg megerősíteni azt amit a történész barátjuk állít, úgy hogy nem szeretnék őt sem megbántani, sem hazugnak vagy őrültnek beállítani..Észérvekkel, logikus következtetésekkel próbálják megcáfolni a barátjuk állítását. 
Sorra teszik fel a kérdéseiket, amelyekre kapnak is teljesen rendben lévő választ a történésztől. Végigmegyünk az archeológia, a vallás, a történelem, a biológia rengeteg területén, melyeknek a vendégek szakértői. Minden egyes kérdésükre kielégítő választ kapnak. Annak ellenére, hogy nincs semmi bizonyíték arra, amit a történész állít, bajban vannak, ugyanis a tudományt és az intellektust felhasználva sem cáfolni sem megerősíteni nem tudják a kezdeti állítást.

Szerintem 10/8




Furcsa film. Az egész gyakorlatilag egyetlen szobában játszódik, ahol beszélgetnek. Nincs akció, nincs vér, horror, vagy szexjelenet, semmi ilyesmi, csak beszélgetés. Azonban a társalgás olyan szinten fordulatos, tele annyi, számomra új ismeretanyaggal, hogy csak kapkodtam a fejem és el is röppent a másfél órányi hossz. Azonban kell hozzá egyfajta komolyabb befogadó készség, bárkinek nem ajánlanám. Viszont ha érdekel egy egyéni hangvételű, furcsa, ugyanakkor nagyon tudományos, nagyon érdekes film, nyitott vagy a vallásra és egy kicsit a filozófiára, akkor indítsd el- Csípni fogod. 
Több helyen is szidták, hogy olcsó film szar színészekkel. Nem.Valóban kevéssé ismert színészek játszanak a filmben,(bár a fekete tudós ismerős lehet innen-onnan) de az az igazság, hogy, mivel a film 99%-a beszélgetés, nem is igényelt a darab komoly színészi szaktudást. Itt nem a játékukra kell figyelni, hanem arra amit mondanak. Fent van a film a youtube-on. Kattogj rá és nézz bele. Ha végigviszed, írd meg a véleményed.



Szerinted?.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése